UA-90535346-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
Naakt Bestaan

foto cover: Carla Verhoef
Als een eenendertigjarige Nederlandse politieman een meerderheidsaandeel in een Australisch bedrijf erft, besluit hij om kennis te maken met de directie. In het vliegtuig naar Darwin ontmoet hij een jonge Aboriginalvrouw. Op het vliegveld scheiden hun wegen. Een dertigjarige secretaresse helpt hem de weg te vinden in het bedrijfsleven. Er ontstaat een hechte vriendschap, maar hij kan de vrouw uit het vliegtuig niet vergeten. Hij gaat naar haar op zoek en komt daarbij hardhandig in aanraking met de onderwereld. De drie hoofdpersonen krijgen het zwaar te verduren, waarbij hun leven in gevaar komt
Naakt Bestaan is een verhaal over corruptie, geweld, maar ook over seks, liefde en relaties.
 
Een stukje uit het boek:
 
Ik voel een toenemende druk tegen mijn rechterschouder. Door een klein beetje naar links te bewegen probeer ik het wat te verminderen. Het lijkt of de druk groter wordt. Langzaam begin ik mij bewust te worden van mijn omgeving. Ik heb gedroomd, maar de druk tegen mijn schouder blijft. Voorzichtig kijk ik naar rechts en duik prompt met mijn neus in een donkerbruine bos haar. Langzaam kom ik weer bij mijn positieven. Ik herinner mij de jonge vrouw die naast mij in het vliegtuig zit. Ze slaapt. In haar slaap is ze half onderuit gezakt en nu leunt ze tegen mijn schouder. Haar korte rok is door deze houding wat opgestroopt zodat ik ruim zicht heb op een lichtblauw slipje, waar een paar mooie slanke bruine benen uitsteken. Haar hoofd hangt wat achterover waardoor haar mond half geopend is. In haar linkermondhoek zie ik een klein druppeltje spuug zitten. Ze is aandoenlijk zoals ze daar ligt. Ik heb de neiging om met mijn tong dat druppeltje spuug weg te likken, maar ik weet me te beheersen. Ik durf mij niet te bewegen omdat ik bang ben dat ik haar wakker maak. Voorzichtig kijk ik om mij heen, maar de mensen die aan de andere zijde van het gangpad zitten kunnen haar vanuit hun positie niet zien. Gerustgesteld geniet ik in alle stilte van de slapende vrouw.
 
Nog een stukje:
 
Op de Arnhem highway is weinig verkeer. Het valt mij op dat over een afstand van vijftig kilometer een auto met vier inzittenden achter mij blijft rijden. Ik verlaag mijn tempo, maar de auto blijft achter mij rijden. Er is verder geen ander verkeer. De achtervolger gaat nu inhalen. Op het moment dat hij mij half is gepasseerd stuurt de bestuurder naar links. Hierdoor dwingt hij mij te remmen. De bestuurder remt ook zodat we beiden tot stilstand komen. De twee achterpassagiers springen uit de auto. Ze hebben een doek als masker voor hun mond en neus getrokken en houden een automatisch geweer op mij gericht. In een eerste reactie wil ik wegduiken in de auto, maar ik realiseer mij dat het geen enkele zin heeft. Ik zal moeten doen wat men van mij verlangt. Ik probeer het kenteken van de auto in mijn geheugen te prenten. De derde man stapt uit. Hij heeft ook een doek voor zijn gezicht en ik zie dat hij een mes in de hand houd. Hij trekt het linkerportier van de Rangerover open en commandeert: ’Uitstappen met de handen op je hoofd.’ Er blijft mij niets anders over dan zijn commando op te volgen. Ik stap uit en de man wijst in de richting van het bos terwijl hij roept: ’Lopen.’ Ik loop een eindje het bos in, gevolgd door de man en de twee bewakers.
 
Titel: Naakt Bestaan Auteur: Frans Esselink Aantal pagina’s: 343 ISBN: 978-90-8834-375-9 Vaste prijs: € 18,50